Munka világa műhely - Hilscher Egyesület

Munka világa műhely - Hilscher Egyesület

Tudósítás az „Atipikus és nagyon atipikus munka világa” című találkozóról

2015. április 20. - _luca

A munka világa ma már nagyon sokféle formában jelenik meg. A hagyományos, napi 8 órás, határozatlan idejű munkaviszony mellett se szeri, se száma a különféle, kevésbé kötött munkaviszonybeli formáknak. A pályakezdők és a hosszabb kiesés után újrakezdők számára különösen gyakori út a részmunkaidős, a rövid idejű „alkalmi” munkalehetőség, vagy a rohamosan terjedő internetes távmunka vállalása.

Az ELTE Társadalomtudományi Karán működő Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület Munka Világa műhelyének április 15-i nyitott beszélgetése ezen, egyre sokszínűbb világ jogi és személyes aspektusait járta körbe. A szervezők ez alkalommal is egy kutató szakértőt és két tapasztalati szakértőt hívtak meg, s az érdeklődő egyetemisták, gyakorló és leendő szakemberek sem csak hallgatók voltak, hanem aktív résztvevők is.

Az aktuális téma felelőse és a beszélgetés vezetője Varga Anett, – aki az ELTE TÁTK-on végzett szociológia szakon – először Dr. Kártyás Gábort, a PPKE Állami és Jogtudományi Karának adjunktusát kérte, hogy kicsit igazítsa el a résztevőket az atipikus és az egyre kevésbé besorolható munkaviszonyok világában.

atipikus2.JPG

„SOKFÉLE JOGVISZONY, KÜLÖNBÖZŐ MUNKAVÁLLALÓI FELELŐSSÉGI KÖR ÉS VÉDETTSÉG.”

Tipikus munkavégzés szereplője egy munkáltató és egy munkavállaló. Határozatlan időre szól, teljes (heti 40 órás) munkaidőre. A munkáltató székhelyén történik a munkavégzés, a munkáltató által biztosított környezetben. Atipikus munkavégzés esetén valamelyik elem ezek közül nem áll fenn. Egy-egy munkakör – mint például alkalmi pincér, vagy taxis – számos jogviszonyban elvégezhető ma már. Egy-egy hét végére egyszerűsített foglalkozással telefonon bejelentve, ezer forintos közteherjeggyel, vagy kölcsönözve adott munkára, de akár egyéni vállalkozóként is ellátható. Azonban óriási a különbség mind a munkavállaló védettsége, mind a felelőssége körében.

„AZ ATIPIKUS KÖRÜL MINDIG OTT VAN A FEKETE ÉS SZÜRKE ÖTVEN ÁRNYALATA IS.”

Vida Ágnes pszichológus, online marketing szakértő nyolc éve alapította a Gazdagmami honlapot. Ma már több, mint 2.600 mikro-vállalkozást segítettek. Az online tanácsadáson, jó példák bemutatásán kívül rendszeresen szerveznek tréningeket, konferenciákat, HR tanácsadást. Mindenki „atipikusként” kezdte, jellemzően távmunkás, és részmunkaidős volt.

„EGYRE TÖBBEN VANNAK, AKIK GYERMEKVÁLLALÁST KÖVETŐEN VALAMI EGÉSZEN ÚJ DOLOGBA VÁGNAK.”

Sokféle szempont van az új forma keresésére. Van, aki csak otthon, a gyermek mellett akar pénzt keresni, van, aki környezetbarát munkahelyet akar, különösen, ha a régi munkahely már nem venné vissza. Van, aki éppen otthonról, távmunkában tud jobban teljesíteni, amikor „ráér” akár egész éjjel, de vannak olyanok is, akiknek szükségük van a kollégákkal való együttlétre. Érdekes új jelenség a 45+ megjelenése az internetes vállalkozói körben, egy partner például befőzést tanít fiataloknak, és van, aki vakokat tanít, saját érintettsége folytán.

Keveházi Katalin a JÓL-LÉT Alapítvány vezetője munkatársaival a munkáltatókat is segíti abban, hogy egyes munkaköröket hogyan lehetne rugalmasabb, a dolgozó körülményeihez jobban illeszkedő atipikus (részmunkaidős, távmunkás, osztott munkahelyes, stb.) formában szervezni. Úgy érzi, hogy az utóbbi időben romlott a munkáltatók be-, illetve visszafogadási készsége. A munkáltatók ritkán igazítják a részmunkaidős, vagy távmunkás állást új munkavállalók igényeihez.

„INKÁBB MARAD AZ OLDD MEG MAGAD ÖNFOGLALKOZTATÁS.”

A jogviszonyok kapcsán nem nagyon van alkupozíciónk – mondta Kártyás Gábor. A munkáltató dönti el, ha felvesz minket, hogy mennyire tipikus, vagy atipikus, vagy bármilyen határeset legyen a munkaviszony. De atipizálni is csak olyan munkakört lehet, amely alkalmas erre. Jellemzően nem az önmegvalósítani szerető fiatal dolgozó keresi az atipikus munka alkalmat, hanem a munkáltató keresi a megrendeléseihez rugalmasabban illeszkedő, olcsóbb formát. Hogy milyen forma, kinek jó? Hát minden helyzet más. Azt mondják, ki kell próbálni.

„10 ÉVIG AZ EMBER PÁLYAKEZDŐ.”

A „nagyon atipikus” munkaviszonyok közül vannak legálisak, ilyenek például a nulla órás munkaszerződés (ha van munka, fizetnek), vagy egy új forma, mikor az interneten informatikusok közösen megoldanak egy feladatot, s jelentkeznek a díjért –mesélte Kártyás Gábor. Ismert a közérdekű önkéntes munka, a diákmunka, az egyszerűsített foglalkoztatás, a háztartási munkára létesített munkavégzés havi ezer forint közteher befizetése mellett. Sok esetben azonban e formáknál versenyképesebb a teljesen „fekete”, azaz be nem jelentett foglalkoztatás, mint például a napszám, vagy a szívességi munka.

„A LEGOLCSÓBB A FEKETE FOGLALKOZTATÁS, AHOL AZONBAN A DOLGOZÓ TELJESEN KISZOLGÁLTATOTT HELYZETBEN VAN.”

Úgy egy fejlődő vállalkozás, mint egy civil szolgáltató dolgozóinak munkaviszonybeli formái folyamatosan fejlődnek – mesélték a tapasztalati szakértők. Eleinte a vezető, majd társa részmunkaidős, távmunkás, vállalkozó, majd – jó esetben – sorra jönnek a feladatok, a projektek, s egyre több alkalommal, majd egyre kiegyensúlyozottabb igénnyel jelennek meg a munkáltatói igények. Sok kisvállalkozásnál gyakran előfordulnak szinte lehetetlen túlterhelések épp úgy, mint nem fizetett állásidők. Fenntartásokkal kell kezelni, ha azt mondják, hogy a dolgozó kérte, hadd dolgozzon napi 10 órát vagy egy huzamba minél többet.

Nem csak a „multik” vállalati munkakultúrája, de üzletvezetési érdek is, hogy a jó munkaerőt stabilan kösse a szervezet magához, hogy közösen megtalálják a mindkettejük számára megfelelő munkaviszony formáját. Ehhez azonban nem csak jól prosperáló vállalkozás kell, de egy „normális” mikro,- kisvállalkozási szabályozás is. A KKV-k munkajogi ellenőrzése során ma van egy partnerségi szemlélet. Nem az a cél, hogy megbírságolják azt a vállalkozót, aki végre foglalkoztat három munkavállalót. Első a figyelmeztetés – mondta Kártyás Gábor. Persze ez nem vonatkozik a feketefoglalkozásra, azt tűzzel-vassal irtják.

 
    Kulinyi Márton
    Munka Világa műhelyvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://munkavilagamuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr447384486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása